Alles voor jouw project

Altijd scherp geprijsd

Compleet en vakkundig advies

Van sloop tot realisatie

Incl. btw Excl. btw
Terug

Hoe Egaliseer Je een Vloer? Een Stappenplan voor Perfect Resultaat.

Hoe Egaliseer Je een Vloer? Een Stappenplan voor Perfect Resultaat.

Wil je een nieuwe laminaatvloer, tegelvloer of vloerbedekking leggen? Dan is een egale vloer de perfecte basis voor een strak en duurzaam resultaat. Een vloer egaliseren zorgt ervoor dat je vloerbedekking mooi en gelijkmatig ligt, zonder oneffenheden. Maar kan je dit eigenlijk zelf doen? Ja, met de juiste voorbereiding, kennis én materialen is het zeker mogelijk om je vloer zelf te egaliseren. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Waarom is het belangrijk om een vloer te egaliseren?

Voordat we in de stappen duiken, is het goed om te begrijpen waarom het egaliseren van een vloer zo belangrijk is. Een ongelijke vloer kan ervoor zorgen dat je nieuwe vloerbedekking, laminaat of tegels niet goed liggen, wat kan leiden tot scheuren, ongelijkheden of kraken bij het lopen. Daarnaast zorgt een egale ondergrond ervoor dat je vloer langer meegaat en zijn uitstraling behoudt.

Vloer egaliseren: De juiste voorbereiding is essentieel

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor het egaliseren van een vloer. Hier zijn een paar belangrijke zaken waar je op moet letten voordat je begint:

  • Weersomstandigheden: Het egaliseren van een vloer moet gebeuren tussen 5°C en 25°C. Temperaturen buiten dit bereik kunnen de egalisatie mortel nadelig beïnvloeden.
  • Grote ruimtes? Schakel hulp in: Voor grotere ruimtes is het slim om extra hulp in te schakelen, zodat je de mortel snel en gelijkmatig kunt aanbrengen.
  • Oneffenheden verwijderen: Controleer de vloer op uitstulpingen en verwijder deze. Kleine onregelmatigheden kun je wegschuren of met een beitel verwijderen.
  • Vloerverwarming: Heb je vloerverwarming? Zorg ervoor dat deze minimaal twee dagen voor het egaliseren is uitgeschakeld om problemen met de egaline te voorkomen.

Materialen en gereedschap die je nodig hebt

Voordat je begint met het egaliseren van je vloer, zorg ervoor dat je de juiste materialen bij de hand hebt:

  • Egaline (bij voorkeur elastisch en temperatuurbestendig, zoals FLX+ Egalisatie)
  • Voorstrijkmiddel
  • Acrylaatkit voor het opvullen van gaten en kieren
  • Speciekuip en tuinslang voor het mengen van de mortel
  • Lijmkam voor het verdelen van de egaline
  • Bouwstofzuiger voor het verwijderen van stof en vuil

Vloer egaliseren: Het stappenplan

Volg deze drie eenvoudige stappen om je vloer zelf te egaliseren.

Stap 1: Maak de vloer stofvrij en vul gaten op

Voordat je begint met egaliseren, moet de vloer volledig schoon zijn. Veeg eerst het grove vuil weg met een bezem en gebruik daarna een bouwstofzuiger om het fijne stof te verwijderen. Huishoudelijke stofzuigers zijn niet geschikt, omdat het stof de motor en filter kan beschadigen. Controleer vervolgens de vloer op gaten en kieren. Kleine kieren kun je opvullen met een hoogwaardige acrylaatkit. Voor grotere openingen kun je rachelwerk gebruiken om ze af te dichten.

Stap 2: Vloer voorstrijken en muren afplakken

Voor een goede hechting van de egalisatie mortel is voorstrijken essentieel. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het voorstrijkmiddel om te bepalen hoeveel je nodig hebt voor de oppervlakte van de ruimte. Breng de voorstrijk gelijkmatig aan en laat dit 4 tot 5 uur drogen. Terwijl de voorstrijk droogt, kun je de randen van de ruimte afplakken met tape om te voorkomen dat de egaline op muren, kozijnen of deuren terechtkomt.

Stap 3: Egalisatie mortel aanmaken en aanbrengen

Bereid de FLX+ Egalisatie mortel voor zoals aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat je de mortel mengt met de aanbevolen hoeveelheid water in een speciekuip. Een tuinslang is handig om snel water toe te voegen. Meng de mortel tot een gladde, vloeibare substantie.

Begin langs de muurzijde en werk in banen van ongeveer 40 tot 50 cm breed. Gebruik een lijmkam om de egaline gelijkmatig over de vloer te verdelen. Werk methodisch van links naar rechts totdat de hele ruimte is bedekt. Het is belangrijk om in een gelijkmatig tempo te werken, zodat alle delen van de vloer dezelfde droogtijd hebben.

Controleer de vloer na het egaliseren

Na het egaliseren is het cruciaal om te controleren of de vloer volledig vlak is. Gebruik hiervoor een lange rechte lat of een waterpas. Deze mogen niet wiebelen. Kleine openingen zijn meestal geen probleem, maar bij grotere ongelijkheden is het aan te raden om nog een laag egaline aan te brengen.

Extra tips voor een perfect resultaat

  1. Werk snel en effectief: Egaline droogt snel, dus zorg ervoor dat je alles goed hebt voorbereid voordat je begint met aanbrengen.
  2. Gebruik elastische egalisatie mortel: Dit voorkomt scheuren en zorgt ervoor dat de vloer beter bestand is tegen temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld bij vloerverwarming.
  3. Laat de vloer voldoende drogen: Het is belangrijk om de vloer voldoende droogtijd te geven. Volg de droogtijden zoals aangegeven op de verpakking van de egaline.

Conclusie: Egaliseer je vloer als een professional

Met de juiste voorbereiding, materialen en het volgen van dit stappenplan kun je zelf een vloer egaliseren voor een perfect eindresultaat. Het egaliseren van je vloer is een belangrijke stap die de basis legt voor de duurzaamheid en het uiterlijk van je nieuwe vloerbedekking, tegels of laminaat. Heb je vragen over het gebruik van egalisatie mortel of wil je de juiste producten aanschaffen? Bezoek dan onze webshop voor egalisatieproducten en vind alles wat je nodig hebt voor een strakke en egale vloer.