Alles voor jouw project

Altijd scherp geprijsd

Compleet en vakkundig advies

Van sloop tot realisatie

Incl. btw Excl. btw
Terug

Hoe Gebruik Je een Tegel Levelling Systeem voor een Perfect Egale Vloer?

Hoe Gebruik Je een Tegel Levelling Systeem voor een Perfect Egale Vloer?

Het leggen van een tegelvloer kan een uitdagende klus zijn, vooral als je wilt dat de vloer perfect vlak en egaal is. Een tegel levelling systeem biedt hier de perfecte oplossing voor. Met een systeem van clips, wiggen en een kunststof tang zorg je ervoor dat je tegels tijdens het uitharden van de lijm op hun plek blijven en niet verschuiven. Hierdoor krijg je een strak eindresultaat zonder oneffenheden, wat de levensduur van je vloer verlengt en de afwerking aanzienlijk verbetert.

In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een tegel levelling systeem gebruikt, zodat je gemakkelijk zelf een egale tegelvloer kunt leggen.

Wat is een tegel levelling systeem?

Een tegel levelling systeem bestaat uit drie hoofdelementen: clips, wiggen en een tang. Het doel van dit systeem is om de tegels op hetzelfde niveau te houden terwijl de lijm droogt. Dit voorkomt hoogteverschillen tussen de tegels, ook wel ‘lipping’ genoemd, wat ervoor zorgt dat je vloer er glad en professioneel uitziet. Daarnaast bespaart het systeem tijd, omdat je minder hoeft te corrigeren tijdens het leggen van de vloer en minder tegellijm gebruikt.

Benodigdheden voor tegel levelling

Of je nu keramische tegels in de keuken legt of een buitenterras een make-over geeft, het kiezen van het juiste tegel levelling systeem is essentieel voor een perfect resultaat. Een populaire keuze is het Maxifix Starterskit tegel levelling systeem, dat alles bevat wat je nodig hebt, inclusief wiggen, clips en een kunststof tang.

Wat heb je nodig?

  • Tegel levelling clips en wiggen (zoals Maxifix clips)
  • Kunststof tang voor het aandrukken van de wiggen
  • Tegellijm en vlakspaan
  • Lijmspaan voor de ondergrond
  • Waterpas voor het controleren van de vlakheid
  • Rubberen hamer om de clips te verwijderen na het uitharden

Hoeveel clips heb je nodig?

De hoeveelheid levelling clips die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de vloer die je legt en de afmetingen van de tegels. Voor grote vloeren zijn meer clips nodig. Daarnaast is de dikte van de clips afhankelijk van de voegbreedte. Voor een voeg van 1,5 mm gebruik je bijvoorbeeld 3 mm of 15 mm clips. Het is belangrijk om dit goed te berekenen voordat je begint, zodat je niet halverwege het proces zonder clips komt te zitten.

Tegel levelling systeem: Stappenplan

Hieronder volgt een duidelijk stappenplan om een tegel levelling systeem te gebruiken. Met dit stappenplan kun je eenvoudig zelf een egale en vlakke tegelvloer leggen.

Stap 1: Verlijm de ondergrond en de achterzijde van de tegel

Om een goede hechting van de tegels te garanderen, moet je zowel de ondergrond als de achterzijde van de tegel voorzien van tegellijm. Deze techniek wordt ook wel buttering en floating genoemd. Breng de lijm op de achterzijde van de tegel aan met een vlakspaan en gebruik een lijmspaan voor het aanbrengen van lijm op de ondergrond. Dit voorkomt luchtbellen of holtes onder de tegel, wat kan leiden tot breuk of loskomen van de tegels.

Stap 2: Plaats de tegels en levelling clips

Leg de eerste tegel op zijn plek en plaats de Maxifix levelling clips onder de tegel in het midden. Druk vervolgens de tweede tegel tegen de clips en plaats de wig door de opening van de clip. Gebruik de kunststof tang om de wig licht aan te drukken, zodat de tegels stevig vast blijven zitten tijdens het uitharden. Werk rij voor rij en gebruik regelmatig een waterpas om te controleren of de tegels nog steeds vlak liggen.

Stap 3: Laat de tegellijm uitharden en verwijder de clips

Nadat je de volledige vloer hebt gelegd, moet de lijm voldoende tijd krijgen om uit te harden. Zodra de tegellijm droog is, kun je de clips en wiggen verwijderen. Dit doe je met een rubberen hamer: sla voorzichtig op de clips zodat het lipje afbreekt. De wiggen kun je bewaren en opnieuw gebruiken, maar de clips zijn niet herbruikbaar.

Extra tips voor het gebruik van een tegel levelling systeem

  1. Werk in kleine secties: Begin in een hoek en werk in kleine secties, zodat je de tijd hebt om de tegels nauwkeurig te plaatsen en te controleren met een waterpas.
  2. Controleer regelmatig met een waterpas: Voorkom hoogteverschillen door tijdens het leggen regelmatig te controleren of de tegels nog steeds vlak liggen.
  3. Gebruik de juiste hoeveelheid lijm: Te veel of te weinig lijm kan ervoor zorgen dat de tegels niet goed vastzitten of dat ze verzakken. Volg de instructies van de fabrikant van de tegellijm nauwkeurig.
  4. Schakel hulp in voor grote oppervlakken: Voor grotere oppervlakken is het handig om hulp te hebben, zodat je de tegels snel kunt plaatsen voordat de lijm begint uit te harden.

Conclusie: Een perfect egale vloer met een tegel levelling systeem

Het gebruik van een tegel levelling systeem is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je tegels perfect vlak en egaal worden gelegd. Door het volgen van het stappenplan en de juiste voorbereiding, kun je zelf een strakke tegelvloer leggen zonder professionele hulp. Dit systeem bespaart je tijd, voorkomt fouten en zorgt voor een professioneel eindresultaat.

Ben je op zoek naar de juiste producten om aan de slag te gaan? Bekijk dan onze webshop voor tegel levelling systemen en ontdek de beste materialen voor jouw klus.